Ha már indul a nyár és van szedd magad...
Ha május, akkor indul a szezon. Először az eper,majd a málna, cseresznye, meggy,levendula, sárgabarack, uborka, paradicsom, paprika.
Ha rám hallgattok, akkor megkímélitek magatokat a szupermarketek, piacok látványától és bizony útnak eredtek a jó kis szedd magad lelőhelyeket felkutatni, vagy hazai termelőktől beszerezni a hozzávalókat.
Idén ez nem kis kihívást jelentett, de figyelembe véve az árakat, megérte. Minden szezonális gyümölcsöt jóval a piaci ár alatt kínáltak a kertészetek, igaz, az epernél a derékfájdalom combizomlázzal kombinálva, míg a cseresznye vagy meggyszedésnél váll és nyakfájdalommal párosítva zuhansz az ágyba, miután minden ősödet szidalmazva hosszú órákon át mosod, válogatod, pucolod, főzöd, raktározod a begyűjtött csemegéket. De elmondhatod, hatalmas élmény, gyerekekkel főleg. Ne felejtsd, amit a kertészetben ő megeszik, amíg te szüretelsz, az legalább ingyen van :)
Savanyúságok:
Csalamádé: 0.5 kg sárgarépa, 2 kg uborka, 1 kg tv-paprika, 20kg fejes káposzta, 1 kg hagyma, 7 dkg só, 1 kg cukor, 3 dl 10 %-os ecet, 1 kávéskanál nátrium-benzoát, , 1 kávéskanál borkén. Összekeverjük a hozzávalókat, rétegezve megszórjuk a fűszerekkel, , 24 óra alatt többször átforgatjuk, utána vödörbe töltjük. Én üvegekbe tettem, most derül ki, meddig áll így el.
Kovászos uborka: 1 liter vízhez 1 evőkanál só. Én felforralom a vizet, ahhoz teszem a sót és megvárom, míg kihűl. Az átmosott, apróbb uborkákat üvegbe teszem, bele kapor, szemes bors, fokhagyma a sós víz, tetejére kenyér és mehet a napra 2-3 napig. Utána szűrőn átszűröm, és az uborka, fokhagyma mehet a savanyú lében tejfölös vödörbe, üvegbe és természetesen a hűtőbe. ( 2-3 hétig biztosan eláll így)
Lekvárok, szörpök, sütemények: ami nem fogy el nyersen vagy süteménybe téve, mehet lekvárnak, szörpnek.
Én a sütiknél nem nagyon szoktam mérni, epernél, málnánál mehet a mascarponés pohárkrém( kis darált kekszes, vajas alap a pohár aljára és arra egy görög joghurtos, mascarponés, tejszínes, porcukros gyümölcsorgia, tetejére friss mentalevél...mennyei)
Ha komolyabb sütit szeretnék: 4 tojásból piskótaalap, és arra a krém: túró, mascarpone, görög joghurt, habtejszín, zselatinfix, ebben összetörve az eper vagy a málna, rásimítom a piskótára friss gyümölcsökkel díszítem és piros tortazselével leöntöm.
Meggyszörp: a megmosott meggyet nem magozom, csak jól összetöröm, facsarom, leszűröm. Ahány liter meggy, annyi kiló cukor, lehet csalni plusz vízzel, felforralom, citromsav és száraz dunszt.
Pogácsák:
Juhtúrós-magos pogácsa:
Hozzávalók: 25 dkg juhtúró, 25 dkg tehéntúró, 50 dkg Rama, 50 dkg liszt, 2 csomag mogyi napraforgómag, kb 1 teáskanál só. Összegyúrom, éjszakára hűtőbe teszem, másnap kinyújtom kb.0,5 cm-re,kis pogácsaszaggatóval pogikat formázok, tojássárgájával megkenem, meleg sütőben szép aranybarnára sütöm...mennyei
Sajtos rúd I.: 30 dkg liszt, 25 dkg margarin, 1 pohár tejföl, 1 teáskanál só, tetejére tojás, reszelt sajt
Összegyúrom, éjszakára hűtőbe teszem, másnap nyújtom, megkenem a felvert tojással, reszelt sajttal megszórom, derelyevágóval csíkokra vágom, sütőben aranybarnára sütöm.
Sajtos rúd II.: 35 dkg liszt, 25 dkg margarin, 1 tojás sárgája,késhegynyi sütőpor, tejföl, só, ugyanígy összegyúrom, éjszaka hűtőbe megy, másnap nyújtani, fehérjével megkenni, sajttal megszórni, derelyevágóval kiszaggatni, sütőben aranybarnára sütni. Mindkét változat nagyon finom.